Asigurarea locuinţei

Asigurarea locuinţei

Asigurarea facultativa a locuintei si/sau bunurilor continute in aceasta este una dintre cele mai importante asigurari non-viata pe care le puteti incheia ca persoana fizica.

Riscurile acoperite de o polita de asigurare sunt acele fenomene sau actiuni cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita de asigurare si deci, pentru care puteti cere sa fiti despagubit de catre compania dumneavoastra de asigurare.

Riscurile acoperite de polita sunt prevazute in mod EXPRES in contractul  de asigurare facultativa pe care l-ati incheiat si difera de la asigurare la asigurare.

Important! Este bine de stiut ca polita facultativa acopera cele 3 riscuri de catastrofa cuprinse in polita obligatorie de locuinta (inundatii, alunecari de teren, cutremur) doar peste limita politei PAD (maxim de 20.000 de euro).

Ca principiu insa, riscurile de baza (standard) preluate in asigurarile facultative de  locuinte sunt:

  • Incendiul;
  • Trasnetul;
  • Explozia doar;
  • Caderea de corpuri pe locuinta

In functie de tipul de asigurare facultativa pe care l-ati contractat se pot adauga (sau nu) si alte tipuri de riscuri (optionale sau extinderi):

  • Cutremurul;
  • Riscurile Atmosferice (furtuna, grindina, ploaie torentiala, inundatie, viitura, greutatea stratului de zapada/gheata, avalansa etc.);
  • Alunecarile si/sau prabusirile de teren;
  • Apa de conducta si refularea acesteia;
  • Coliziunea cu autovehiculele si vandalismul;
  • Distrugerile provocate de animale;
  • Furtul bunurilor si al elementelor constructive;
  • Avariile centralelor termice doar;
  • Alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuarii reparatiilor.

Unele societati de asigurare ofera si acoperirea unor riscuri speciale ca: riscuri politice (greve, tulburari civile) si terorismul sau vandalismul.

In privinta bunurilor, acestea pot fi asigurate in totalitate sau partial, acest lucru depinzand si de posibilitatile financiare ale fiecaruia. De asemenea, riscul de furt se asigura numai impreuna cu celelalte riscuri.

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 – 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo unde este cazul – pentru politele facultative.

Asta inseamna ca pentru o locuinta de 60.000 EUR veti plati o prima anuala intre 60 si 240 EUR. Diferenta majora este data de riscurile acoperite, care sunt extrem de importante prin prisma alegerii unui produs.

Astfel, intrebarea importanta ce trebuie avuta in vedere la contractarea unei astfel de asigurari facultative este: care sunt riscurile acoperite si ce sume asigurate se aleg?

Suma asigurata a locuintei este valoarea reala a acesteia, iar pentru a fi stabilita de catre societatea de asigurare trebuie sa furnizati urmatoarele date: anul constructiei, materialele folosite, finisaje interioare si exterioare, suprafata etc.

Suma asigurata pentru accidente si raspunderea legala fata de terti se stabileste  de catre asigurat la incheierea politei. In functie de riscurile acoperite si de suma asigurata, societatea de asigurari va calcula prima de asigurare.

Tinand cont de aceste criterii (riscuri acoperite, suma asigurata etc.) si in baza sfatului unui agent Agro Protector Broker se poate lua o decizie fundamentata.

Nu uitati faptul ca seriozitatea si calitatea serviciilor oferite de o companie de asigurari sunt cu adevarat relevante numai in momentul producerii riscului asigurat.