Răspundere civilă

Răspundere civilă

Asigurari de raspundere civila

  • Raspundere civila generala
  • Compensari pentru prejudiciile suferite de un tert
  • Raspundere civila pentru diferite profesii dar si pentru familie

Asigurarea de raspundere civila legala, acopera compensarea si costurile pe care asiguratul trebuie sa le plateasca in favoarea unei alte parti, pentru daunele suferite de partea respectiva din cauza asiguratului.

Prin aceasta asigurare sunt protejate bunurile si afacerile persoanelor fizice sau juridice si sunt oferite sumele necesare compensarii materiale pentru prejudiciile suferite de o terta persoana, necunoscuta in momentul incheierii politei de asigurare. Astfel incat persoana prejudiciata, tertul, va fi despagubita iar asiguratul isi poate pastra bugetul neatins, cu conditia respectarii contractului de asigurare si a platii primei solicitate de asigurator.

Obiectul asigurarii de raspundere il prezinta: prejudiciile de care asiguratul raspunde in baza legii fata de terte persoane (pentru care trebuie sa plateasca sume cu titlul de dezdaunare si cheltuieli de judecata) si cheltuielile efectuate de asigurat in procesul civil.

Asigurarea de raspundere civila generala se refera la toate tipurile de asigurare de raspundere civila, mai putin cele auto, maritime si de transport aerian.

Tipuri de asigurari de raspundere civila.

Acestea cuprind o gama larga de acoperiri si continua sa se diversifice datorita nevoilor si raspunderii din ce in ce mai mari pe care persoanele juridice dar si persoanele fizice le au fata de terti. Printre cele mai comune tipuri de asigurare de raspundere sunt:

– raspunderea angajatorului,
– raspunderea producatorului si a contractantilor,
– raspunderea pentru riscuri industriale si comerciale,
– pentru poluarea mediului inconjurator,
– raspunderea proprietarului si raspunderea chiriasului
– asigurarea de raspundere a proprietarilor unor bunuri (e.g. aparaturi si masini pe santiere sau chiar cladiri nesigure in urma carora se pot produce accidente)
– raspunderea proprietarilor de magazine,
– raspundere profesionala (pentru: avocati, arhitecti, contabili, constructori, etc, care acopera erori si omisiuni in urma carora exista terti prejudiciati, si pentru: medici, stomatologi, chirurgi, etc, care acopera daune provocate pacientilor din aceleasi motive),
– asigurare de raspundere adirectorilor, managerilor si a functionarilor,
– raspunderea autoritatilor publice,
– raspunderea persoanelor fizice private
– raspunderea unor categorii de sportivi
– raspunderea producatorului (de ex. producatorii sau distribuitorii unor produse cu defecte sau nocive in cazul alimentelor)