Gestionarea asigurărilor RCA cu risc ridicat

Gestionarea asigurărilor RCA cu risc ridicat

Atentie!!! Sunteti incadrat in categoria de asigurat cu risc ridicat daca:

 • aveti cel putin 3 oferte de asigurare aflate in perioada de valabilitate primite de la asiguratori RCA diferiti;
 • ofertele sunt pentru perioade de asigurare de 12 luni;
 • toate primele de asigurare din ofertele primite (fara tariful pentru decontare directa si fara prima pentru clauze si acoperiri suplimentare) sunt mai mari, la data formularii respectivelor oferte, decat: tariful de referinta pentru vehicul (a se vedea mai jos) X factorul N (a se vedea mai jos) X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabila vehiculului pentru care se solicita asigurarea (a se vedea mai jos).

Exemplu:

 • Vehiculul pentru care se solicita asigurarea: autoturism; capacitate cilindrica: 1.461cmc
 • Detinator: persoana fizica; 45 de ani
 • Clasa de bonus-malus pentru vehiculul pentru care se solicită asigurarea: B4
 • Oferte de asigurare primite (fara tariful pentru decontare directa si fara prima pentru clauze si acoperiri suplimentare): 950 de lei, 975 de lei si 999 de lei

Prima pentru risc ridicat = 854 lei X 1,36 X 80% = 929 lei
Prima pentru risc ridicat este mai mică decât ofertele primite, deci solicitarea se incadreaza in categoria asiguratilor cu risc ridicat si detinatorul poate apela la BAAR pentru alocarea contractului de asigurare.

IMPORTANT DE RETINUT!!!

 • Puteti solicita o oferta de la BAAR doar in situatia in care primele de asigurare ofertate de cel putin 3 asiguratori RCA pentru 12 luni sunt cu 36% mai mari fata de tariful de referinta, aferent segmentului de risc din care faceti parte. Prin urmare, majorarea nu se raportează la prima de asigurare pe care ati platit-o pe polita anterioara / anul trecut, ci la tariful de referință în vigoare, publicat de ASF.
 • Calcul primei de asigurare se efectueaza de catre BAAR strict pentru durata politei de 12 luni, conform prevederilor legale. BAAR nu are atributii pentru a stabili alte elemente ale politelor RCA, cum ar fi: perioade de asigurare mai mici de un an, plata primei in rate, acoperirea teritoriala (alta decat acoperirea legala minima obligatorie), alte clauze contractuale.
 • Conform reglementarilor in vigoare, alocarea se efectueaza intr-un termen de 20 de zile de la solicitare, daca este insotita de documentatia completa indicata la rubrica ”Pasii de urmat” (vezi mai jos).
 • BAAR NU ESTE ASIGURATOR, COMPANIE DE BROKERAJ SAU ALT INTERMEDIAR DE ASIGURARI, PRIN URMARE NU EMITE POLITE DE ASIGURARE. BAAR doar aloca asigurati cu risc ridicat la prime stabilite conform pct.1. Solicitarile care au in vedere emiterea politelor RCA si/sau inceperea valabilitatii acestora cu o anumita data, pentru perioade mai mici de un an, plata primei in rate, acoperirea teritoriala (alta decat acoperirea legala minima obligatorie) sau care vizeaza alte clauze contractuale le veti adresa, in continuare, asiguratorilor RCA / intermediarilor de asigurari.

Pasii pe care trebuie sa-i urmati:

Intrati in aplicatia BAAR destinata inregistrarii cazurilor de asigurati cu risc ridicat, disponibila la adresa https://public.riscridicat.ro, si completati datele care va sunt cerute de aplicatie, la care veti anexa documentele necesare prelucrarii si anume:

  • Ofertele privind incheierea unei polite de asigurare RCA pentru o perioadă de 12 luni (minim 3, de la asiguratori diferiti);
  • Certificatul de înmatriculare/înregistrare a vehiculului pentru care se solicita incheierea asigurarii; strict pentru cazurile in care ofertarea se realizeaza pentru emiterea politelor in vederea inmatricularii ulterioare, in lipsa certificatului de inmatriculare (talonului), se poate prezenta cartea de identitate a vehiculului (CIV) impreuna cu un document care sa ateste dreptul de proprietate sau utilizare asupra acestuia (exemplu: contract de vanzare-cumparare, contract de leasing etc.);
  • Actul de identitate al proprietarului/utilizatorului vehiculului – persoana fizica pentru care se solicita asigurarea;
  • Certificatul de inregistrare intr-unul din registrele prevazute de lege (ONRC, Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, etc.) si certificatul de inregistrare fiscala ale proprietarului/utilizatorului vehiculului – persoana juridica sau alta entitate inregistrata fiscal pentru care se solicita asigurarea;
  • Mandatul reprezentantului conventional, in cazul in care solicitarea se face de catre o alta persoana decat asiguratul (de exemplu o companie de brokeraj).

Aplicatia poate fi accesata inclusiv prin transmiterea unui email la adresa: riscridicat@baar.ro care va returna un mesaj automat cu link-ul indicat mai sus.

De asemenea, aveti posibilitatea sa solicitati BAAR alocarea catre un asigurator RCA transmitand Formularul de cerere oferta (a se vedea mai jos), completat si insotit de documentele justificative mentionate mai sus (aceste documente sunt mentionate si in formular), la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania prin una dintre urmatoarele modalitati:

 • fax: 004 021 319 13 01
 • posta: str. Vasile Lascar nr. 40 – 40 bis, et. 6, sect. 2, Bucuresti, cod postal 020502

Ce trebuie sa cunoasteti:

Dupa introducerea datelor si a documentelor aferente in aplicatia disponibila la adresa https://public.riscridicat.ro sau dupa primirea acestora prin fax ori prin posta, solutionarea dureaza maximum 20 de zile (activitatile de la pct.1 si 2 de mai jos), timp in care:

 • BAAR verifica dacă cererea dvs. este admisibilă și va comunica rezultatul verificării in termen de 5 zile lucratoare;
 • Daca va incadrati in categoria de asigurare cu risc ridicat, vi se va comunica, de catre BAAR, prima de asigurare si asiguratorul RCA la care ati fost alocat.
 • Contractul se poate incheia in termen de 10 zile lucratoare de la comunicarea alocarii.

Atentie !!! Daca cererea este incompleta si / sau nu este insotita de toate documentele justificative necesare, chiar daca aceasta trece de validarile disponibile in aplicatie, retransmiterea acestora este considerata ca reluarea procedurilor, termenul de 20 de zile incepand sa curga de la data retransmiterii.


 Formular de cerere oferta asigurati cu risc ridicat

Legea nr. 132/2017 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie (Extras)

 Norma ASF Nr. 20/2017 din 27 iulie 2017 privind asigurarile auto din Romania (Extras)

Decizia ASF nr. 1072/02.08.2016 privind procedura de gestionare de catre BAAR a asiguratilor cu risc ridicat

Decizia ASF nr. 1108/09.08.2016 privind aprobarea factorului N

Tarifele de referinta

Tabel cu coeficienti aferenti claselor de bonus-malus